Ruwhaar Teckel

De Ruwhaar Teckel

De Dashond of Teckel komt uit Duitsland en is een lage, kortbenige jachthond, zeer gespierd, krachtig gebouwd met een fiere hoofdhouding en een alerte uitdrukking. Hij is daarbij een vrolijke en trouwe gezelschapshond. De ruwharige variƫteit is in het verleden ontstaan door inkruising van de ruwharige Duitse Pinscher en de Schnauzer.

Een lage en langgerekte maar compacte verschijning met korte, rechte voorbenen en sterk van bot. De borstkas is ruim en diep en opvallend is het sterk vooruitspringende borstbeen. Het hoofd is langgestrekt, scherp en droog besneden met een attente uitdrukking.

Op het hele lichaam is de vacht gelijkmatig aanliggend, dicht, draadachtig dekhaar met onderwol. Aan de snuit heeft de ruwhaar teckel een duidelijke baard. De wenkbrauwen zijn borstelig. Alleen de oren zijn korter behaard en bijna glad. Wildzwijnkleurig (komt meeste voor): black and tan patroon waarbij in het zwarte haar witte haarpunten voorkomen. Eenkleurige: rood, roodgeel, geel met of zonder zwarte haartjes (gesticheld). Tweekleurig: diepzwart of bruin met roestbruine of gele aftekening. Gevlekt/gestroomd: zwart, rood of grijs met onregelmatige witte vlekken, waarbij noch de donkere, noch de lichtere kleur mag overheersen

Van de Dashond wordt niet de schofthoogte maar de borstomvang gemeten. Wij fokken uitsluitend met de dwerg en kaninchen maat. De borstomvang van de dwerg teckel varieert tussen de 30 en 35 cm en ze wegen volwassen tussen de 8 en 10 kg. De borstomvang van de kaninchen teckel is maximaal 30 cm en ze wegen maximaal 6 kg.

Het Karakter

Een schrandere en moedige jachthond die jaagt met veel passie en grote volharding. Als huishond vallen zijn vrolijkheid en waaksheid op. Hij is daarbij moedig, trouw en aanhankelijk maar ook slim en eigenzinnig.

Gezondheid

Al onze Teckels voldoen aan de door de Raad van Beheer en Rasvereniging gestelde gezondheidseisen. Zo zijn de volwassen honden gecontroleerd op erfelijke oogafwijkingen en hebben zij allemaal een show kwalificatie gehaald.(Zeer Goed of Uitmuntend) Uiteraard zijn wij lid van de Nederlandse Teckelclub, tevens zijn wij Club Fokker bij de Teckelclub.